TÁDŽIKISTÁN

V Tádžikistánu je pro pobyty delší než 10 dní potřeba registrace. Pro ní je potřeba zajít na policejní oddělení jménem OVIR, kde vám jí vyřídí. OVIR je k nalezení pouze ve 4 správních střediscích jednotlivých tádžických regionů. Co jsem tak četl na netu, lidi s tím mají všelijaký zkušenosti. U mě proběhlo vše bez problémů, registroval jsem se v Chudžandu, dopoledne jsem přišel, zaplatil jsem poplatek zhruba 200 Kč, nechal jim tam pas a okolo třetí odpoledne ten samý den jsem si ho byl opět vyzvednout i s registrací. Když člověk registraci nemá, může mu při odchodu ze země hrozit i celkem vysoká pokuta. A nebo se na to nikdo ptát nebude, je to prostě o náhodě.

Turkistan

Mapa:https://mapy.cz/s/rahadovuma

Na téhle vycházce bylo téměř po celou dobu mizerný počasí, takže fotek je jenom pár.

Video z průsmyku:

Zarafšon

Mapa:https://mapy.cz/s/nukofocaga

Zásoby na tuhle část se s trochou improvizace překvapivě daly sehnat i v těch dvou prdelích u řeky Zarafšon: Šavatki Bolo a Šavatki Pojon.

Video z prvního průsmyku:

Video z druhého průsmyku:

Pitný pramen u křižovatky v osadě Duoba-Simič, vytéká z paty svahu pod první zatáčkou silnice, vedoucí z křižovatky směrem na sever. Z potoka, který protéká hned vedle doporučuji nepít, je to močka špinavá.

Fonn

Mapa:https://mapy.cz/s/farocubuso

Tyhle hory jsou jediné ze všech čtyř Stánů, ke jsem chodil, ve kterých jsem v přírodě potkal jiný turisty, všude jinde ani noha. Ale když už, tak už. Bylo jich tam fakt hodně.

Video z průsmyku:

Video z průsmyku:

Video z průsmyku:

Video z průsmyku:

Video ze skalnatýho hřebene:

Mnohaměsíční výprava napříč andskými zeměmi